top of page

Biserica Cincizecimii, o biserică care stăruie în:


Învățătura apostolilor

Învățătura apostolilor este aspectul doctrinal al bisericii pe care Duhul îl realizează (1 Cor.12:28).

Autoritatea apostolică. Singurii care au de la Isus putere în materie de doctrină sunt apostolii, în virtutea statutului special dar lor prin: alegere specială (Luc.6:13); revelație specială (Mat.13:11).

Autoritatea Scripturii. Învățătura apostolilor este încapsulată în scrierile NT și păstrată pt noi ca să stăruim în ea prin: cercetarea ei (Fpt.17:11); predicarea ei (2 Tim.4:2); împlinirea ei (Iac.1:22).

Apostolii sunt pt biserică fundația doctrinală pe care e zidită, așa cum e temelia pt casă (Ef.2:20).

Legătura frățească

Legătura frățească e aspectul relațional al bisericii pe care Duhul Sfânt îl realizează (2Cor.13:14).

Motivațiile părtășiei. Legătura frățească este motivată, alimentată și menținută de două lucruri care întăresc relațiile dintre frați: dragostea sacrificială (Col.3:14); pacea inter-personală (Ef.4:3).

Manifestările părtășiei. Legătura frățească a celor care alcătuiesc biserica iese în evidență prin cel puțin două aspecte practice: acceptare reciprocă (Gal.3:28); susținere reciprocă (1 Cor.12:26).

În trup, încheieturile leagă părțile împreună, oferind acestuia o funcționare armonioasă (Ef.4:16).

Frângerea pâinii

Frângerea pâinii, Euharistia, reprezintă aspectul ritualic pe care Duhul îl realizează (1 Cor.11:23).

Dimensiunile Cinei. Ritualul euharistiei este poruncit de către Cristos bisericii și este perceput de către credincioși în două dimensiuni: realitatea fizică (Mrc.14:22); realitatea spirituală (Ioa.6:27).

Imperativele Cinei. Pt credincioși, participarea la ritualul euharistiei necesită o dublă calificare, ca să nu fie înspre osândirea lor, ci spre binecuvântare: curăție (1 Cor.4:8); armonie (1Cor.11:20).

Ritualul religios e semn ceremonial, Cina e semnul dat bisericii pt Noul Legământ (1 Cor. 11:26).

Rugăciuni fierbinți

Rugăciunea desemnează dimensiunea spiritualității bisericii pe care Duhul o realizează (Iuda 20).

Condițiile rugăciunii. Viața de rugăciune a unei biserici este viața de rugăciune a fiecărui creștin, și ca să fie onorată cu răspuns trebuie să fie: după voia divină (1In.5:14); cu credință (Mat.21:22).

Practica rugăciunii. Sunt multe de spus cu privire la modul în care trebuie practicată rugăciunea, însă mă voi referi la două, clar necesare: comprehensibilitatea (Fil.4:6); perseverența (1Tes.5:17).

După cum organismul respiră oxigen pt viață, Biserica respiră rugăciune prin Duhul (Rom.8:26).

bottom of page