Discernământ biblic 2: Conștientizarea pericolului ereziei
Introducere. În Franța, un om bolnav a fost pus pe masa de operație și anesteziat. Când s-a trezit din anestezie a avut un șoc, totul în jur era ruină, spitalul era distrus. În timp ce dormea naziștii au atacat orașul acela, fără ca el să știe. Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a recupera discernământul este să ne trezim din somn și să conștientizăm pericolul. Apostolul Petru spune că intenția epistolelor sale este tocmai aceasta: Preaiubiţilor, aceasta este a doua epistolă pe care v-o scriu. În amândouă caut să vă trezesc mintea sănătoasă, prin înştiinţări ... Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri ... (2 Petru 3:1,3). Tim Challies, autor al cărții „Disciplina discernământuilui spiritual”, spunea că în general „creștinii au tendința de a fi naivi”, lucru care îi predispune la a fi înșelați. De aceea este necesar să ne trezim și să conștientizăm faptul că în biserici întotdeauna au fost, sunt și vor fi strecurați oameni scriși pentru osândă (Iuda 4).
Înțelegerea pericolului. Care este pericolul de care trebuie să fim conștienți? În primul rând faptul că învățăturile mincinoase sunt nimicitoare după cum deja am citat din 2 Petru 2:1. Oricine urmează astfel de învățături sunt sub condamnare, o lucrare de rătăcire le este trimisă „pentru ca toți cei ce nu au crezut adevărul ... să fie osândiți” (2 Tesaloniceni 2:11-12). Să nu se înșele nimeni, Dumnezeu iubește omul, dar Dumnezeu iubește mai mult adevărul. El nu va face niciodată rabat de la adevăr de dragul omului, dar cu siguranță va face rabat de la om de dragul adevărului. Erezia este vrăjmaș nu doar al adevărului, proclamând o teologie falsă, dar de cele mai multe ori promovează și imoralitatea. Iuda îi numește „oameni neevlavioși, care schimbă în desfrânare harul lui Dumnezeu” (Iuda 4). Ei vin înaintea noastră cu crucea în mână și pe buze, însă în realitate „se poartă ca vrăjmași ai crucii lui Cristos. Sfârșitul lor va fi pierzarea” (Filipeni 3:18). Erezia este cancer. Nu fiți naivi!
Gestionarea pericolului. Cum trebuie să abordăm astfel de învățături și astfel de oameni? Ei bine, atitudinea trebuie să fie radicală. Prima și singura oară când apare în Biblie cuvântul „eretic”, în limba greacă „aihreticos”, suntem îndemnați să în mustrăm o dată, de două ori, după care să ne îndepărtăm de el (Tit 3:10). Apostolul Ioan este atât de drastic în avertismentele pe care le dă cu privire la dochetiști că spune: Dacă vine cineva la voi și nu vă aduce învățătura aceasta (a lui Cristos/apostolică/biblică), să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: „Bun venit!”. (2 Ioan 10). Pavel merge atât de departe încât după ce-i avertizează pe credincioși că iudaizatorii eretici sunt „puțin aluat (ce) face să dospească toată plămădeală (adunării)”, spune dur: ... cel ce vă tulbură va purta osânda, oricine ar fi el ... Și schilodească-se odată cei ce vă tulbură! (Galateni 5:9-12). În alte cuvinte, la unison cere să gestionăm cu radicalitate ereziile, pe măsura pericolului care îl reprezintă.
Concluzie. Lumea de azi este foarte diferită de vremea apostolică. Informația este mult mai accesibilă, prin intermediul surselor media ne sunt livrate predici și mesaje de tot felul. Azi, când erezia este la un click distanță, sau la o apăsare de buton de telecomandă, cu mult mai mult este de datoria noastră de creștini, de părinți și de slujitori ai Evangheliei, să conștientizăm pericolul. Acesta este începutul discernământului spiritual. Pe bună dreptate spunea cineva: Dragul meu, dacă face rău, atunci nu este nicidecum dragoste. Să nu fim naivi, erezia vine împachetată frumos, multă emoție, sentimentalism, lacrimi, retorică impresionantă, povești meșteșugit alcătuite, pentru că taina fărădelegii are și ea psihologia ei, este atractivă pentru firea care nu a învățat să judece matur. În Romani 16:18 suntem alertați că acești oameni „prin vorbiri dulci și amăgitoare, ei înșeală inimile celor lesne crezători.”. „Să nu dormim ca ceilalţi, ci să veghem şi să fim treji” (1 Tesaloniceni 5:6).